восъчни кърпи
Направи си сам,  Природосъобразно,  Хендмейд

Да си направим сами восъчни кърпи за съхранение

Какво представляват восъчните кърпи

Восъчните кърпи са чудесна алтернатива и могат да заместят употребата на домакинското фолио, с което обикновено опаковаме продуктие или останалата ни храна, преди да ги приберем в хладилника. Наричат се восъчни, понеже за направата им се използва пчелен восък, който спомага за тяхното прилепване към предметите и към самите себе си. От известно време такива кърпи се предлагат и у нас, като аз лично съм виждала такива в магазин Зоя, например. Обикновено се продават в комплект по 2-3 кърпи с различен размер, за да се използват за различни по големина съдове и продукти. 

восъчни кърпи

Защо са ни необходими восъчните кърпи

Както вече споменах, те заменят употребава на домакинското фолио, следователно, използвайки ги, ще спестим на околната среда изхвърлянето на поредното количество пластмаса. Аз лично не употребявах особено много домакинско фолио и преди, но познавам много хора, които го използват ежедневно. Ако приемем, че на ден увиваме 5-6 продука, преди да ги приберем в хладилника, това би означавало, че за един месец ще сме изхвърлили в природата между 155 и 186 къса фолио. Тъй като в повечето случаи, то е толква замърсено или с незначителен размер, не би могло да се рециклира и неминуемо ще се окаже изхвърлено с общия отпадък и ще попадне в природата. За да предотвратим това да се случи, лесно бихме могли да минем на восъчни кърпи. 

Предимства

Определено бих квалифицирала като предимства следните им качества: 

 • издражливи са – направени са от памучен плат (следователно са по-дебели и няма да се скъсат, докато се опитваме да увием нещо с тях). Чудесни са за многократна употреба и могат да издържат до 6-9 месеца при правилно почистване;
 • антибактериални са – пчелният восък и демарова смола подсигурияват безопазната им употреба за увиване на храните при директенконтакт с тях;
 • лесни са за почистване – достатъчно е да се изплакнат с хладка вода и са готови за употреба;
 • лесни са за употреба – няма нужда да се борите с ножици, както бихте се мъчили с домакинското фолио. Имате ги в готови размери (а ако сте си ги направили сами или по поръчка, дори ще имате кърпи по размер на вашите съдове);
 • компактни сане заемат повече място, отколкото бихте заделили за домакинско фолио, дори би могло да е и по-малко;
 • екосъобразни са – за направата им се използват естествени материали като пчелен восък, демарова смола, масло от жожоба, а за плат може да се използват предварително изпрани останали от „едно време“ платчета, които може би сте се чудели какво да правите (важно е обача да са памучни и тънки – басмата е чудесен избор).

Необходими материали за направата на восъчни кърпи

За кърпата:

 • тънък памучен плат – цвят по избор (за предпочитане тъмен или шарен, тъй като след обработка тъкънта потъмнява и е възможно да се получи жълт отенък.
 • ножици – често се използват зиг-заг ножици за плат, тъй като това намаля вероятността той да се разнищи.
 • линия или ролетка – за да измерите необходимите размери на кърпите.

За сместа:

 • масло от жожоба – аз си го купувам от аптеката, като съм намирала такова и в магазини DM;
 • демарова смола – търсих доста и накрая си я поръчах от онлайн магазин за крафт материали. Може да го разгледате на следния линк.
 • пчелен восък – за щастие аз имам такъв – домашно производство, като и вие може да си поръчате от фейсбук страничката на Меден Цвят.

Необходими прибори:

 • ренде – за настъргване на восъка (ако си купите цяло блокче, добре е да го настържете, за да се разтопи по-лесно)
 • кухненска везна – за да измерите необходимите количества
 • хаванче – за да разбиете демаровата смола на прах
 • котлон и фурна – за изпичане на кърпите
 • чиста четка за боядисване – за нанасяне на сместа върху плата
 • мвтална лъжица – за разбъркване на сместа
 • място за „простиране“ на кърпите – за да изпръхнат след изпичнвто
 • метален съд  (върху който да се постави стъкления съд)
 • стъклен съд (за разтопяване на пчелния восък и демаровата смола на водна баня)
 • тава, покрита с алуминиево фолио – за изпичане на кърпите

Рецепта

За 4 броя квадратни кърпи с размери между 20 и 30 см са ви необходими:
 • 50 гр пчелен восък (настърган)
 • 10 гр демарова смола – счукана на прах
 • 1 1/2 ч.л. олио от жожоба

Ако парчетата плат, които сте си подготвили са по-големи или повече на брой, не се притеснявайте да удвоите количествата на съставките за сместа.

Начин на приготвяне:
 1. От памучния плат се изрязват парчетата, които ще превърнем във восъчни кърпи, с помощта на зиг-заг ножиците. Можете да ги изрежете в каквато форма ще ви бъде най-удобна и полезна за ползване. Ако ще увивате сандвичи за обяда на детето си например, препоръчвам да ги изрежете в правоъгълна форма. Ако пък ще покривате кръгли съдове с тях, тогава използвайте съответния съд за шаблон, като оставите 2-3 см аванс (за захващане на кърпата за съда) и изрежете плата в кръгла форма.
 2. Восъкът се настъргва с рендето и към него се прибавя счуканата демарова смола. След това сместа се разтапя на водна баня на умерен котлон. Внимание! Препоръчително е да се използва електрически, а не газов котлон, тъй като пчелният восък е лесно запалим. Също така за собствената си безопасност използвайте предпазни очила и ръкавици.
 3. Необходимо е смолата да се разтопи добре и да се получи хомогенна смес  с восъка. Тогава се добавя маслото от жожоба, разбърква се добре, след което сместа се сваля от котлона.
 4. Върху, предварително покритата с фолио, тава се поставя изрязаното парче плат. Намазва се със получената восъчно-смолиста течност, с помощта на четката. Трябва да се работи бързо и премерено. Не трябва да напояваме плата прекалено много и в същото време трябва да се постараем да разнесем сместа равномерно.
 5. В предварително загрятата на 100°C фурна поставяме тавата с намазаното парче плат за около 1 минута. След това го изваждаме, отсртаняваме го от фолиото и го задържаме с ръце във въздуха за няколко секунди, за да изпръхне леко преди да го оставим да изсъхне напълно. Аз моите ги поставях върху отвора на купите, които ползвам за салата. По този начин влиза въздух отвсякъде и кърпите изсъхват добре. 

Повторете този процес за всяко парче, докато сместа свърши. Ако видите, че тръгва да се сгъстява, върнете я на котлона, за да се втечни добре и продължете с нанасянето върху останалите парчета плат. 

Изпечените и изсъхнали парчета плат са вече готови за употреба и можете да ги използвате за увиване на хранителни продукти или за покриване на съдове. 

 

восъчни кърпи

Препоръки

За да използвате дълго кърпите е необходимо да се има предвид, че не е препоръчително с тях да покривате течности, които влизат в директен контакт с тях. Също така, не се препоръчва да ги използвате за увиване на месни продукти, понеже това ще наруши антибактериалните свойства на кърпите и ще станат неизползваеми. Ще поемат от мириса на месото и няма да можете да го почистите добре. Може да се увиват кашкавал и подобни на кашкавал сирена (без саламурени). Чудесни са за употреба вместо капаци за съдове, тъй като прилепват добре към стъкло, пластмаса и метал.

За да увиете предмет във восъчна кърпа е достатъчно след покриването или увиването да притиснете с две ръце кърпата към съда, за да може топлината от ръцете ви да помогне восъчното покритие да прилепи кърпата към съответния предмет.

Почистването им става под топла струя вода от чешмата с леки масажиращи движения, като не е необходимо да се използва веро, антибактериалните свойства на восъка, смолата и маслото от жожона ще свършат работа вместо него. Оставете кърпата да се оцеди и ще е готова за нова употреба. 

Аз лично използвам своите кърпи ежедневно и съм много доволна, от тях. Подарих такива и на близките си, които също останаха впечатлени, което ме мотивира скоро да направя още.

Ако и вие сте ентусиасти и сте готови да си направите свои собствени кърпи, ще се радвам да споделите отзиви от начинанието си с мен. Можете да оставите коментар под тази публикация или през контактната ми форма, където да опишете как е минал процеса при вас. Ще се радвам също да споделите снимки от творенията си на страничката ми във фейсбук ето тук

2 Comments

 • Мели

  И ние си направихме! Станаха чудни!!!
  Хиляди благодарности за идеята да си направим сами вкъщи.

  Поздрави

  • admin

   Много се радвам, че статията ви е била полезна 🙂 И аз ви благодаря за позитивната обратна връзка 🙂

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *