Златен Парк в Луковит
Природосъобразно,  Пътешествия,  С куче

Златен Парк в Луковит – парче красота на неочаквано място

Какво да очакваме от Златен Парк в Луковит

На приблизително час и половина път от София, в самия град Луковит, се намира едно парче красота, което никой не би предположил, че може да открие точно там. На улица Васил Левски има дървена табела, която леко загатва какво може да се очаква, ако решите да продължите към упоменатия Златен Парк. Ако все пак решите да я последвате, за нула време се пренасяте от главната улица, където сте били заобиколени от коли за продан, в един съвсем друг приказен свят. Достъпът до, иначе частната собственост, каквато всъщност е този имот, е безплатен. Само паркирате колата до интересната дървена бариера и влизате, минавайки от лявата ѝ страна.

Тук срещате огромни каменни бръмбъри, цветя, феи, бухали, къщички насред водата. Тук видяхме и най-интересните тоалетни, достъпни за ползване от посетителите. Има и къщичка, от която бихте очаквали всеки момент да изскокне някой хобит или поне джудже. Можете и да се разходите върху покрива на „хобитската къщичка“ и да си направите интересни снимки от това наистина магическо място. Особено интересни за мен бяха сладките коминчета, сякаш похлупени с шапката на някое джудже.

Самите къщички изглежда като да са все още в процес на доизграждане. Не може да се влиза в тях, но това по никакъв начин не намалява удоволствието от посещението на самото място. Даже напротив, това ни позволи да се фокусираме върху красотата на природата, която беше в унисон с постройките и придаваше завършеност на целия каменен ансамбъл.

 

Златен парк - дървена къща

 

В Златен Парк с деца и/или домашни любимци

Самият Златен Парк е разположен на, бих казала, неочаквано малка площ. Съответно, не е изморително, нито трудно, да се посети с деца и/или домашни любимци. Мястото е съвсем достъпно и може да се обходи за пет – десет минути. Ако обаче сте любители на природата и ако отидете в подходящия сезон, може да искате да прекарате там часове.

Определено е приятно място за деца, наистина интересно им се вижда да се разхождат по покрива на едната от къщичките. Има също много красива гледка от терасата на другата къщичка, която гледа към язовира на р. Златна Панега. Насред водата е ситуирана симпатична къщичка, до която видяхме, че се стига с моторна лодка. Тази гледка също е много пленителна, както за малки, така и за големи посетители. Не ни стана ясно откъде се хваща лодката, но ако сте ентусиасти, със сигурност ще има кой да ви помонге да си организирате такова посещение.

По повод на домашните любимци, предвид, че това е „парк“ и че достъпът до него е свободен, ние нямахме проблем да влезем с Кая (нашето куче). Имаше и други хора с всякакви размери кучета. Има кошчета за отпадъци, та ако се окажете в неудобна ситуация с физиологичните нужди на домашния любимец, има къде да си изхвърлите торбичката с отпадъци. Освен това има и две очарователни тоалетни със свободен достъп, които спасяват положението и за човешките нужди.

 

Златен Парк - къщичка с джуджета

 

Кога да посетим Златен Парк

Мое лично мнение е, че най-красиво, живо и свежо е всичко през пролетта. Не по-малко красиво, както и  много по-шарено и пълнещо погледа би било посещение и през есента. Тогава всичко ще се е обагрило в толкова много и различни цветове. Ние бяхме решили, че ще съчетаем ходенето до там с пътуването по Великден, съответно видяхме Златнен Парк в началото на месец май. Всичко се беше раззеленило, времето беше прохладно, но слънчево, а разкъсаните облачета по небето само допълваха и разкрасяваха още повече пейзажа. Беше чудесен ден, в който напълнихме очи със зелена трева, синьо небе и бели облачета.

Определено бихме отишли повторно, за да видим как изглежда и през есента. Подозирам, че би било поне толкова, ако не и още по-красиво. 

 

Златен парк - вход

 

Силно препоръчвам, ако се чудите накъде да потеглите през уикенда с малчо, с кучо или сами, помислете за това парче красота. Разбира се, тук е добре да спомена, че мястото набира популярност и вероятността да има доста хора е голяма. Нека обаче това да не ви спира да се докоснете до красотата му.

Ако пък искате да научите за други природни красоти в България, може да посетите инстаграм профила ми тук. Може също да видите публикацията ми за Доспат тук.

Желая ви приятни разходки сред природата ни!

 

Златен Парк - къщичка за птички

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *