около Кърджали
Пътешествия,  С куче

На разходка около Кърджали – какво да видим?

На разходка около Кърджали?

Може би и вие, като мен, сте чували, че има много красиви места около Кърджали, които си струва да се посетят, но не знаете кои са те. Може би сте чували за Перперикон например , но знаете, че има и други красоти в околието. Тогава тази публикация би могла да ви помогне. Ще ви  покажа кои места успяхме да посетим ние за тридневен престой в Кърджалийско.

Бяхме отседнали в село Главатарци в Къщата на Живка, която силно препоръчвам, като препоръката е изцяло базирана на личния ни опит. Домакинята беше много мила и отзивчива, а гледката, която се открива от къщата към язовира, по-добре да ви я покажа:

Програмата

Разбира се, нашата програма е примерна и далеч не е необходимо да се спазва стриктно. Идеята ми е, по-скоро, да ви дам някои идеи за места, които може да видите, ако се окажете близо до Кърджали. Ще структурирам статията по дни и ще опиша местата в последователността, в която ние ги посетихме, но вие може да се организирате и да решите да пропуснете или да добавите още локации, според вашите предпочитания.

 

 На разходка около Кърджали – Ден 1:

Перперикон, Вкаменената Сватба, Въжен мост, Меандър „Стар Читак“

 

Перперикон:

Първо се отбихме до древният археологически комплекс Перперикон. Заплатихме си редовната цена на билет от 6 лв. за възрастни. Нямахме никакъв проблем да влезем с куче. Като цяло, ако не се впечатлявате лесно от останки на древни градове, може би Перперикон няма да ви очарова много. Въпреки това обаче, си струва да го посетите, ако не от интерес към историята, то заради страхотните гледки, които се разкриват отгоре. Ние бяхме там през месец август и беше наистина топло. Затова, от опит, силно препоръчвам да си вземете много вода, както за вас, така и за домашния любимец, ако сте с такъв. Няма много сенчести места, така че е добре да имате и шапки с козирка. Също така, бих препоръчала да използвате слънцезащитен крем, защото през лятото вероятността да изгорите не е никак малка.

Ето няколко снимки, които да ви ориентират в очакванията от самото място:

След като разгледахме се върнахме по обратния път към паркинга. Там бяха разположени сергии с много мили хора, продаващи най-различни сувенири, които може да си вземете. По-важното за нас в случая беше да се запасим с още вода. За щастие, освен гривни от полускъпоценни камъни, се продаваха и студени напитки, та в случай, че сте привършили водата, има откъде да утолите жаждата си. Имаше и химически тоалетни.

 

Вкаменената сватба

След Перперикон се отправихме към природната забележителност вкаменената сватба. Каменният ансамбъл се намира само на 4 км от град Кърджали, а ако не сте сигурни как точно да го намерите, надявам се този линк да ви помогне. Ако ли не, вероятността на пътя да има хора, продаващи сувенири, които да попитате за ориентир, е голяма. С нас се случи точно така. На пътя има разширение, където може да се спре автомобил. Оттам трябва да изкачите не много дълго разстояние, което ще ви изведе на самата каменна (вкаменена)  сватба. Ето няколко снимки:

След каменната сватба беше време да обядваме, затова се върнахме към Кърджали. Хапнахме вкусно, разходихме се и продължихме по с програмата за деня.

 

Въжен мост до село Сухово

В зависимост от посоката, от която идвате, на път към село Сухово, е много вероятно да минете покрай един от меандрите на Арда – известния завой край Стар Читак. След като подминете този меандър, продължавате по пътя и влизате в село Сухово. Там самият път ви извежда на широко място, където трябва да паркирате автомобила и да продължите пеша. Има да се походи малко през селото, след това излизате на широка поляна, от която се открива гледка към язовира на река Арда. Тръгвате надясно и пред вас се в далечината се вижда въженият мост. Трябва да повървите и да внимавате, тъй като стигането до него не е трудно, но изисква концентрация и предпазливост. Преживяването да застанеш на средата на моста и да отправиш поглед към водите на язовира е неописуемо. Повярвайте на мен, човека, който трябваше да бъде молен да се качи, за да изпита пълнотата на преживяването да се разходиш по такъв мост.

Меандър „Стар Читак“

Известен като меандър (което си е римска дума за завой) „Стар Читак“, това парче красота е разположено и се вижда от самия път между селата Стар Читак и Рибарци. Трябва добре да си прецените къде в близост до гледката може да паркирате. Мястото е наистина известно и може да се окаже трудно да спрете близо до него, поради голямата натовареност. Един съвет от мен – посетете меандъра по залез. Тогава светлината на залязващото слънце е мека, много подходяща за заснемането на страхотни снимки и придаваща допълнителна красота на удивителната гледка. Има мантинела, която ние, както и други любуващи се на гледката хора, прескочихме, за да си направим снимки. Не е трудно да се прескочи, но все пак бъдете внимателни. Мястото, на което може да застанете за снимки е достатъчно широко и няма опасност да паднете, но въпреки това бъдете предпазливи.

 На разходка около Кърджали – Ден 2:

Пещера Утробата, Дяволският Мост

 

Маршрут до пещера Утробата

Маршрутът до пещера Утробата започва от главния път в посока село Дъждовница. Трябва да паркирате колата на отбивка от пътя, след това продължавате пеша. Началото на маршрута е обозначено с табела, която ви вкарва първо в гориста част, по която ви води маркировка. Маршрутът има няколко изкачвания, тъй като самата пещера е горе в планината. Носете удобни за преходи обувки, запасете се с вода и храна и ако ще ходите през лятото, подсигурете си също шапки с козирка и слънцезащитен крем.

По време на самия преход се раязкриват живописни гледки. Има както сенчести, така и доста слънчеви места. Ще срещнете беседки, където може да отдъхнете и да похапнете. Следвайте маркировката и тя ще ви изведе до пещерата. Имайте предвид, че в нея се влиза по стълба, която трябва да се изкачи, за да се влезе вътре в пещерата. Това може да е трудно за хора с проблемни стави. Също така, вероятността да не успеете да влезете с кучето си, ако не можете да го носите, е доста голяма.

Дяволски Мост до град Ардино

Дяволският Мост се намира по-близо до град Ардино, отколкото до Кърджали. Неговата популярност е всеизвестна, затова няма да се впускам в обяснения. Вместо това ще отбележа, че скромният вход от 2 лв. на човек е една напълно пренебрежима и символична сума, която си струва да се плати. Гледката към моста, както и от самия него към планините, просто е трудна за описване. Макар снимките да казват много, не могат напълно да опишат красотата на мястото. След дългия ни преход до Утробата, успяхме да стигнем до Дяволския мост късно следобяд. Това се оказа ключово за красотата на гледката. Светлината беше перфектна за цветни и наситени снимки. Слънцето беше се поместило между планинските върхове и придаваше завършеност на природния пейзаж. За да разберете за какво ви говоря, разгледайте снимките отдолу:

Така, наълнили очи и души с прекрасни природни картини завършихме разходката си около Кърджали през втория ден.

 

Ден 3 – На разходка в Кърджали: 

Исторически музей, Манастир „Св. Йоан Предтеча“, Въжен мост над Водното Огледало

 

На тръгване, посетихме също регионалния исторически музей, както и манастирския комплекс „Св. Йоан Предтеча“ в самия град Кърджали, които също може да ви се сторят интересни и могат да завършат програмата ви. До местата се стига лесно с кола и не е трудно да се намери къде да паркирате. Може също да се разходите по въжен мост и в самия град Кърджали, който се  намира над  т. нар. водно огледало. Ето снимки и от тези места:

Това са моите предложения за интересни за посещение места из кърджалийско. Надявам се да ви послужат при планиране на следващото ви пътуване из природните ни красоти. Ако иската да прочетете за други местенца, които сме посетили с Кая, може да видите и другите ми статии на този линк. Приятни пътешествия!

 

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *