Природосъобразно

Екосъобразно хоби – как се справям?

Екосъобразно хоби for real

Напоследък стана модерно на всичко да се лепва етикет „еко“, без то да е действително такова. Понеже повечето хора нямат време, което да отделят, за да прочетат дали даден продукт е действително екологично съобразен, много производители и продавачи злоупотребяват с доверието им. Аз не мога да се самоопределя нито като производител, нито като продавач. Просто обичам да плета и шия и в някои случаи хората харесват нещата ми и ми поръчват да сътворя нещичко и за тях или техен близък. Така „произвеждам“ по една-две бройки, което превръща ръкоделията ми хем в нещо уникално, хем и в нещо максимално персонализирано за нечии нужди и желания.

С времето осъзнах, че искам нещата, които творя да са и максимално отговорни към околната среда и в този ред на мисли да огранича щетата върху природата от тяхното съществуване. За жалост, не можем да предотвратим на сто процента вредата, но можем да се опитаме да бъдем максимално разсъдливи и да преценяваме доколко можем да ограничим вредното влияние на продуктите, които купуваме. (Тук говоря генерално за нещата в ежедневието си, но тъй като тази статия е най-вече за изделията, които аз предлагам, ще се огранича да споделя опита си само с тях).

Моите Crafthings

Както най-вероятно знаете, аз плета, шия и изработвам картички това са "my-crafthings". Съответно за всеки консуматив, който използвам, се старая да намаля до минимум синтетичните материи.

Ако желаете да разгледате какви нещица създавам, можете да разгледате Инстаграм профила ми тук или ако предпочитате фейсбук, можете да последвате този линк към страничката ми там.

За консумативите

  • Преждите/дантели – старя се да използвам вълна, памук и лен - не винаги мога да избягам от акрила и други изкуствени материи, но се старая да са сведени до минимум;
  • Платове – те са основно памучни. Разбира се, имам и изкуствени, които са по-леки и имат наистина красиви принтове, та си позволявам да използвам и такива, успокоявайки се с мисълта, че каквото и да ушия с тях ще се използва многократно и така ще оправдае употребата си в дългосрочен план. Следователно - винаги би било по-добрият вариант от еднократните си „алтернативи“. Също така не използвам готови пластмасови апликации, а предпочитам да си ги правя сама от вече наличните ми платове.
  • Хартии/картони – купувам такива, които са от контролирано производство и употреба на дървесина, често преизползвам опаковки и целуфани от някой подарен някога букет или коледен подарък. Превръщам ги в акцент към подаръчна опаковка или допълнителна декорация - става много свежо и по този начин му давам втори "живот".

Изкуствено, но по-дълготрайно

Разбира се, винаги ще има материали, които няма как да се избегнат напълно, поне на този етап (вата, силиконов пух за пълнеж, лепило, двойно залепващо тиксо и други подобни). Свеждането им до минимум обаче и създаването на неща от качествени материали, които ще бъдат по-дълготрайни и ще се използват многократно, със сигурност ще доведе до намаляване на излишната употреба на еднократни продукти, за да не стигнат до природата.

Добавената стойност на ръчно изработеното

Затова моят съвет към всичките ми приятели и познати е винаги да избират ръчно-изработени изделия за многократна употреба. По този начин хем стимулират местно производство и креативност, хем това е минало през нечия ръка и очи, а не през обикновена машина. Обгледано е, премерено е и си има добавената стойност на нечие отделено време и старание в забързаното ни ежедневие. Винаги можете да докоснете тъканите и да попитате от какъв материал са, ако човекът си разбира от работата и цени връзката с клиентите, ще ви отговори честно дали материята е изкуствена или естествена.

Вместо заключение - молба

За да вървим заедно към отговорно бъдеще, за себе си и за тези след нас, времето за взимане на правилни и премислени решения е сега и то започва с най-малките неща от ежедневието ни. Климатичните промени са факт и неоспорим резултат, произтичащ от взети решения, както преди нас, така и в наше време. Не можем да променим това, което е сторено преди нашето време, но не трябва да игнорираме това, което се случва днес и заедно можем да работим за ограничаване и подобряване на живота си, взимайки по едно информирано решение на ден. Затова искам да отправя молба към всеки, който ще прочете тази публикация - да пазаруваме информирано и отговорно.

Сподели

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *